Masszázs Kristóffal

masszázs, egészségmegőrzés, és fitness egy helyen

A kötött izomzat ellen masszázzsal és egy kis kiegészítés

2018. november 20. 22:28 - Kristóf Bokor

Kötött, feszülő izmok, darabos mozgás, fájdalmak, vagyis hogyan tesszük tönkre testünket az izomtömeg és a teljesítmény kényszeres akarásával

 

banner211.jpg

Ha rendszeresen jársz edzőterembe, olvasol fitness magazinokat és látogatsz táplálék-kiegészítő webáruházakat tudod mennyire fontos lett a izmos-muszkuláris test. Jön mindenhonnan a motiváció, hogy keményen kell edzeni, helyesen kell étkezni. Ez szerencsére és szerencsétlenségre a testépítés (és Fitness) egy életformává vált. Rengetegen mennek edzőterembe edzeni ('kondizni'), kocogni, futni hogy a vágyva-vágyott alakot elérjék, kíméletlenül terhelik testüket, állandóan emelve az edzéseik intenzitását ( mindenféle edzésmódszerekkel) hogy izmaik ki legyenek dolgozva. Ez a erő és az izomtömeg gyarapodásának az útja, de ha csak az edzésre koncentrálsz tested izmosabb, erősebb lehet, de merev is! Ne akkor fordulj segítségért, ha már ordítasz a fájdalomtól, esetleg megsérültél!

Mi lehet a háttérben? A Túlterhelés és a 'karbantartás'- regeneráció elhanyagolása

Edzővel vagy inkább csak a netes tanácsokat, újságcikkeket követve látnak neki az életmódváltásnak, testük átváltoztatásának. A túlmotiváltság és a szociális megfelelni vágyás a gyors eredmények keregetéséhez vezet, nem pedig a türelmességre és a fokozatosságra. Az edzőktől is ezt várják, és sok edző szintén nem figyel eléggé tanítványaikra. Ami személyi edzés néven felfoghatatlan! Az előző cikkben utaltam pár dologra, a sportsérülések és sportártalmakkal kapcsolatban. (Profi élsportolók kimelekedően teljesítenek, és keményen edzenek, de mellettük profi csap áll, ami egy átlag szabadidős sportoló esetén hiányzik) 

Egyre többet hallunk a bemelegítés és a levezetés- nyújtás fontosságáról, de még mindig az a tapasztalat, hogy az edzőtermi hobbi sportolóknál a bemelegítés kimerül 2 karörzésben és esetleg egy súly nélküli szériában, jobb esetben még pár perces cardio gépen végzett ráhangolódással kiegészül. Sajnos az edzés előtti energiaital vagy edzés előtti 'pre-workout' termék fogyasztása fontosabb. Az edzés legfonotsabb része a fő rész lett, a többi alárendelt szerepet kapott.

Az edzésterhelés, ahogy a neve is mutatja egy stressz az izomzatnak, ízületeknek, ínaknak... az egész testnek!  Ez a stressz bemelegítés nélkül ráadásul felkészületlenül éri. Mozgassd át magad minden edzés előtt, ha szükségesnek érzed, használj bemelegítő krémet is! Ne terheld túl magad folyamatosan, fokozatosan erősödj fel, és tartsd szem előtt, hogy egy gyakorlatban megszerzett erő sokszor nehezen vihető át egy másikra (legjobb példa erre a gépes és szabad súlyos gyakorlatok közötti váltás), valamint használjuk ki a lehető legnagyobb mozgástartományt! 

 A pihenés és a regeneráció alapvető fontosságú: a levezetés sajnos hasonló mostoha helyzetben van, mint a bemelegítés. Rohanni kell dolgozni, egyéb dolgunkat végezni, meg persze ott van a regeneráló csodaturmix...        Sokan ajánlják, az edzés utáni nyújtást, DE egy kemény súlyzós edzés után lehet nem is feltétlen szükséges nyújtani (az jelenlegi kutatások szerint), mert az edzettségi szintünket meghaladó erőedzés károsodást okoz az izomzatban (mikro traumák és gyulladásos folyamatok). Ez nem azt jelenti, hogy ez hosszú távon elhanyagolható.  Hűsítő, gyulladás gátló, izomlazító kifejezetten sportolás utáni krémet szoktam használni és ajánlani ilyen alakalmakra! 

Az elhanyagolt izomzat, hipertóniás (túl feszes,állandóan kemény) és ischaemiás, spasztikus(fájdalmas, görcsös) problémákat fog okozni rövid időn belül! A  helyi vér és tápanyag ellátása romlik, a kötőszövet is merevebbé válhat, tender és trigger pontok, fájdalmas csomók alakulnak ki, sokszor kisugárzó fájdalommal. A relaxációs képesség komoly romlása nagyban hozzájárul a sérülések kialakulásához. Rossz hír továbbá, hogy az egyoldalú terhelés a munkahelyen is folytatódik (ülő-álló, vagy nehéz fizikai munkát végzők) és a stressz is csak ront a helyzeten! 

Hogyan nyilvánul meg a kötöttség?

Gyakrabban érzünk izomgörcsöket, nehezebb lesz lehajolni a leesett tárgyakért, bekötni a cipőnket, nem tudjuk teljesen kinyújtani  könyökünket, megmosni a hátunk közepét, megterhelő feladat lesz levenni valamit a polcról (beszűkül a mozgástartomány) gyakrabban fáj a fejünk, hátunk, húzódik meg pl. a combunk, mozgásunk darabos és kevésbé szabad lesz. Ezt nevezhetjük kötött izomzatnak, fascia distorziónak, adhéziónak(összetapadás).

Másik példa: ha az uszodában mindened begörcsöl 25 méter leúszása után, alig bírod kiemelni a karod hát és gyors úszás közben, a csípőd is elég merev és úgy fekszel a vízen, mint egy nagyobb kavics és akkor a pillangóra már gondolni sem mersz!

Ez egy jó dolog, a testünk figyelmeztet bennünket, hogy valami nem jó irányba halad! Ezt az izmokhoz vezető út nehézségeinek felfogni hatalmas hiba! Erre jó alklom részt venni egy másik mozgásforma gyakorlásán, pl egy jóga, stretching csoportos órán/ könnyed cardió/állóképességi edzés/szaunázás után alaposan megnyújtani izmainakat. 

Hogyan segít, milyen szerepe van a massázsnak és milyet érdemes választani?

Aki jó ideje elhanyagolja testét, gyakran van izomláza és görcse és kötött is, annak érdemes az alap relaxáló svédmasszázst választania. Az általános elképzeléssel ellentétben ez is nagyon hasznos tud lenni. hiszen minőségi pihenésre ad lehetőséget, csökkenti az izomtónust, a paraszimpatikus hatás irányába tolja el a szervezet ideg-hormonrendszerét, jobb minőségű alvásra számíthatunk. Jó eséllyel álmosak leszünk utána, de ha alaklmaznak könnyed gyúró és dörzsölő fogásokat is, izomlázszerű érzést fog a gyengébb masszázs is okozni. Pár alakalom után a mélyebbre ható, letapadt izmokat és a beszűkült ízületi mozgástartományt mobilizáló, izomcsomókat kezelő masszázsra fokozatosan javítani fog a közérzeten. Érdemes lehet lágyrész mobilizációs tecnikákat is bevetni! (Sportmasszázs, manuálterápia, mélyszöveti masszázs). A masszázs segíti a szöveti folyadékok pangását megaszüntetni, segíti a méregtelenítést.

Aki (már) jobb állapotban van néha thai masszázsra is érdemes lehet elmennie! A thai masszázs mozgatásokban gazdag kezelési forma. A nyújtások és a pontnyomás (akupresszúra) passzívan mobilizálja és ellazítja a testet! 

A Köpölyözés és a köpölyző masszázs is jót tesz. Az álló köpölyözés hatásosságának mechanizmusát még vitatják és kutatják, de a Hagyományos Kínai Orvoslásban (HKO) alkalmazott 3000 éves gyakorlatról beszélhetünk, de pl. az oroszok és a közel-keleti szakemberek is alakalmazzák. Jó tapasztalatok vannak vele, bár a nyomai egy ideig  biztosan megmaradnak! Szerintem egyszer érdemes kipróbálni! :) -Facebook oldalamon találsz képeket róla

Ilyenkor tartom fontosnak megjegyezni: maga a masszázs csak egy része a folyamatnak! A páciens aktív részvétele ( nyújtások végzése, megfelelő regeneráció betartása), és a testtartás korrekció szintén nélkülözhetetlen! Elérhetőek az un. SMR vagy szivacs hengerek is, amelyek önmasszázsra használatosak, nem pótolják a képzett masszőr munkáját, de a masszázsok közötti időben jó szolgálatot tehetnek, megkönnyítik mind a sportoló, mind a masszőr munkáját. Vannak a módszernek hátrányai is:

  • többféle henger van, más más erősséggel és bordázattal
  • nehezen módosítható a terhelés (általában az intenzívebb irányba lehet)
  • erős fájdalommal jár(hat), ha túl gyorsan végezzük a önmasszázszt, túl kemény és bordázott eszközt szerzünk be
  • aktív részvételt igényel használata, megterhelheti a csuklót és közben figyelni kell a testtartásra, így nem könnyű ellazulni
  • a hát alsó részét nem érdemes vele kezelni

Bónusz: Tőlem egyszer megkérdezték:  "ez valami nagy festőhenger?"... :D

Kérdésem:

Miért gondoljuk azt, hogy a táplálék kiegészítők szedése annyira fontos, hogy az meg fog minket megóvni komplex folyamatoktól, mint pl. az Atrosis (ízületi kopás), vagy helyettünk elvégezni az testünk renerációját??? 

Mikor lesz a minőségi, helyes mozgás olyan értékes, mint az, hogy ki mennyit tud fekve nyomni, mekkora biceps (brachii) kerülete?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazs-kristoffal.blog.hu/api/trackback/id/tr1814383888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása