Masszázs Kristóffal

masszázs, egészségmegőrzés, és fitness egy helyen

Táplálékkiegészítők I. - A nem ismert kockázatok - Sporttudományi Intézet konferencia beszámoló

2019. május 03. 00:17 - Kristóf Bokor

cr_magazine_hero_supplements_complete_guide_07-16.jpg

Bevezetés:

Manapság a sportolók gyakran használnak táplálékkiegészítőket/étrend-kiegészítőket, a sportolás szintjétől függetlenül. Fogyasztásuk elterjedtsége ellenére kevesen vannak tisztában a lehetséges mellékhatásokkal - kockázatokkal, így nem kérik szakember segítségét az étkezési tervük és táplálékkiegészítői palettáik összeállításához. Az információk forrásai gyakran webáruházak tesztjeiből, az erre szakosodott fitness termékeket árusító boltok eladóitól, termékek leírásaiból, és személyi edzőktől származnak.  

A mai napon a Magyar Sportok Házában rendezett konferencián ez a téma került górcső alá, különböző szakemberek és szakterületek bevonásával. A konferencián előadást tartottak a Testnevelési Egyetem, Sport-táplálkozástudományi Központ munkatársai és a Magyar Anti-dopping Csoport igatgatója (Dr. Tiszeker Ágenes) is hozzájárultak a szakmaisághoz és hitelességhez.

A probléma felvezetése:

A gyártók reklámjaival szinte mindenhol találkozhatunk, a TV-ben, plakátokon, rádióban, hírlevelekben és online hídetésekben egyaránt. Elárasztanak minket. Ezért nem csoda, hogy egy 2014-es magyarországi felmérés adatai alapján a sportolók jelentős része (65-95%-a), mig a lakosság közel fele (54%) fogyaszt táplálék kiegészítőket. A szakértők bevonása és, megfelelő ismeretek nélkül, önkéntesen összeállított értend és táplálékkiegészítő használat kevésbé hatásos a tápanyag optimalizálásban. Gyakran az (személyi) edző javasolja ezen termékek fogyasztását, és írja meg az étrendet, holott ez a terület egyetemet végzett dietetikusi kompetencia.

Ahogy tapasztalhattuk a táplálék-kiegészítők piaca egyre növekvő üzletág. Szinte minden edzőteremben megtalálhatóak és használatuk nagyon gyakori a fitnesz életformát követők köreiben is. A megnövekedett elérhetőség (szupermarketek, fitnesz boltok) és a gyártók kampányolása (reklámok az edzőtermekben, és a médiában) feltételezhetően hozzájárult ezen készítmények szükségességének és ártalmatlanságukról alkotott attitűdök kialakulásához.

A gyártók csak bizonyos, az FDA (Food and Drug Administration - USA) vagy EU jogszabályoknak megfelelő  engedélyezett állításokat tüntethetnek fel, ezek nem lehetnek megtévesztőek. pl. A kalcium szükséges az egészséges csontrendszer fenntartáshoz. 

Potenciális veszélyek:

A tudatosság  szintje azonban megtévesztő lehet. A gyártók gyakran túlhangsúlyozzák a lehetséges pozitív hatásokat, a fogyasztók pedig sokszor túlságosan bíznak ezekben az egészségvédő és teljesítményfokozó hatásokban. Feltételezhetően csak kevesen tudják, hogy a táplálékkiegészítők nem feltétlen szükségesek a sportolók számára, sok hatóanyag nem kellően bevizsgált, bizonyos termékeken nem tüntetik fel az összes összetevőt és sajnos a termékek akár illegális doppingszerekkel is szennyezettek lehetnek.

Akármilyen modernnek tűnik a kiegészítk használata, a "food first approach" az egyik legmodernebb megközelítés, hallhatjuk Dr. Martos Éva előadásában. A gyakorlatban azonban a szakemberek sokszor találkoznak a 'fordított piramis' jelenségével, melyek a kiegészítők optimalizáló hatására alapozást jelenti. (1.ábra )

1. ábra  - A 'fordított piramis'

A WADA (World Anti-Doping Agency) holnapján is azt olvashatjuk, hogy kiemelt óvatosságot igényel ezen termékek használta, különösen, élsportolóknál, ahol a doppingellenőrzésen kapott eredmény komoly szankciókkal járhat, továbbá figyelmezteti az olvasót, hogy ezen készítmények nem helyettesíthetik a szegényesen összeállított, egyolalú diétákat és soha nem helyettsíthetik az ételeket.

Extreme caution is recommended regarding supplement use.- WADA

Mielőtt táplálékkiegészítőket használnánánk, három tényezőt érdemes mérlegelni: szükséges-e; biztonságos-e;hatásos-e a készítmény, amit használni kívánunk!

A vásárló és a gyártó egyaránt hibás lehet! 

A vásárló által elkövetett hibaforrások:

  • szakértő bevonásának hiányából ered
  • nem előírás szerinti használat (túladagolás)
  • több készítmény/más gyógyszerekkel együttes alkalmazása  -> esetleges kölcsönhatások

Gyárók által elkövetett hibák:

  • rossz kommunikáció (pozitív hatások kiemelése, esetleges negatív hatások elrejtése)
  • nem előírásoknak megfelelő címke  
  • illegális szerek használata
  • szennyezett és kétes forrásból származó alapanyagok használata
  • új összetevők nem kellő gondossággal bevizsgáltsága, hamis ígéretek
  • hamisított termékek

Fontos az előnyök- kockázatok előzetes mérlegelése, melyben a szakemberek tudnak segíteni! 

Gyanakodjunk, ha a termék:

  • titkos összetevőket ('melyet az orvosok eltitkoltak') vagy nagyon sok hatóanyagot (arányaiban és mennyiségében)
  • hihetetlen hatásokat ígérő,
  • gyógyszerek, más készítmények kiváltását , betegségek gyógyításátát ígérik,
  • gyanús vagy új(forradalmi újdonság, divatos), viszonylag ismeretlen összetevőket tartalmazó  kiegészítőktől!

- hívja fel a figyelmünket Csapláros-Nagy Barbara okleveles Dieteikus szakember (Testnevelési Egyetem).

Több előadásban is előkerültek a Pre-workout (edzés előtti pörgetők, energizálók); az izomépítő- fogyasztó és a természetes hatóanyagot/ gyógynövényt tartalmazó készítmények. Ezen termémek a szakemberek által semmiképpen nem ajánlott kategóriának tekinthetjük, mert súlyos következményeket okozhatnak! (vagy pozitív doppingtesztet)

  • nagyon magas koffeintartalmúak (akár 6-7 kávé fogyasztásának megfelelő dózis egy adagban!!)
  • tiltott vagy potenciálisan veszélyes stimulánsok és összetevők(pl szinefrin, DMAA)
  • titkos, még ismeretlen összetevők

saw-10g-web.pngKéptalálat a következőre: „pre-workout”

2. ábra - Pre Workout készítmények, melyek "elmebetegséghez hasonlítható (insane)" edzést ígérnek 

Az természtes (növényi- állati kivonatokat használó), hormonoptimalizáló, izomépítő, potencianövelő, fogyasztó hatást ígérő készítményeket szintén veszélyesek lehetnek. Laboratóriumi elemzések találtak olyan termékeket, melyek szennyezettek voltak szteroidokkal, növekedési faktorokkal és egyéb doppinglistás szerekkel. Óvatosságra intenek az alábbi tényezők:

  • Anabolikus hatásra, anabolikus-androgenikus szteroidokra (AAS) utaló név (pl. ANABOL...)
  • Gyors izomerő és tömegnövekedést ígér
  • Prohormont tartalmaz, hormonrendszert érintő hatás ígér
  • Speciális növényi hatóanyagot- gyógynövényt tartalmaz (pl. tribulus terrestris)

Figyeljük meg a 3. ábrán látható készítmény reklámját:

anabolix.jpg

3. ábra - A képen megjelölt állítások elgondolkoztatóak

Vagy az alábbi termék tápértékét, ahol titkos összetevőket találunk (keverékek-formulák), sem az összetevők pontos mennyisége, sem azok aránya, sem az azokra tett hivatalos ajánlások nem lehetőek fel. A fogyasztót és a szakembert a teljes sötétségben hagyva. (4. ábra)

Kapcsolódó kép

4. ábra . Az eltitkolt és túl sok összetevő már korán gyanút kelthetnek

Kiemelték, hogy a táplálékkiegészítők gondatlan használata nem mentesít a doppingvétség elkövetése esetén! Azonban, ha nem vagyunk élsportolók és nem lesz pozitív doppingtesztünk (kvázi nem bukunk le) az egészségügyi és pszichés kockázatokkal ugyan úgy számolnunk kell! 

Érdemes használni a  Testnevelési Egyetem honalpján taláható "Kvízünk Neked" szolgáltatást, mellyel a táplálékkiegészítődet gyorsan tesztelheted dopping-kockázatát!

folytatás hamarosan...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazs-kristoffal.blog.hu/api/trackback/id/tr6614800146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása