Masszázs Kristóffal

masszázs, egészségmegőrzés, és fitness egy helyen

Ép testben ép lélek I.- a látható és a láthatatlan

2019. augusztus 07. 22:34 - Kristóf Bokor

Az testedzés az egyik kedvelt témám. Testedzés, táplálkozás... mind fontosak, de nem csak sejtek tömkelege, csontok, izmok, szervek vagyunk...és persze fascia, bár nem látható pszichés konponensünket, sem érdemes figyelmen kívül hagyni. Egészségünket a test és lélek közösen határozza meg!

Ha körbenézünk, gyakran láthatunk- találkozhatunk olyan személlyel, aki szégyenli a testét és szorong a kinézete miatt vagy olyat, aki főleg a kinézete javítása miatt jár edzeni, diétázik, koplal. Egyébként a saját testtel való elégedetlenség szintje magasnak mondható. Lehet most sokan magukra ismertek!

Kedvelt ajánlásom, hogy ne utálatból kezdjünk változtatni (pl. elkezdeni edzeni), hanem barátkozzunk meg először önmagunkkal. Ez egy picit félreérthető gondolat: Ezzel nem arra utalok, hogy nincs szüksgünk változtatásokra, vagy hogy ne cselekedjünk önmagunkért. Erről szó sincs! 

"De hogyan szeressem magam, így ilyen kövéren / véznán/ akárhogy?"- úgy, hogy ha szereted magad, jól érezed magad a bőrödben, akkor a később ismeretett ördögi kört és az életmódváltás nehézségeit könnyeben veheted. ha szereted magad törődsz magaddal, teszel magadért... Az egész erről szól. 

Az első lépés a reális önkritika, az erős elhatározás, a célok - "áldozatok" értékelése és önmagunk szeretetének megtanulása.

Elgondolkodtató, hogy a hibás testérzékelés, a testképzavarok és az azokhoz vezető út nem csak az egyénben, de a közösségekben és a társadalomban is keresendő. 

Kapcsolódó kép

 

Képtalálat a következőre: „likes for feed”

1. kép. A közönség és a napi betevő...

Mit gondolok magamról, mit gondolnak mások rólam?

A mi stresszeink-pszichés állapotunkhoz a szociális énünk is társul. Az emberek többsége fokozottan érzékeny a környezetéből szármzó visszajelzésekre. Szociálpszichológiai megközelítésben elmondható, hogy a mások által támasztott igények és a kapott viszzajelzések jelentősen befolyásolják az énképünket. Három állapot különíthető el:

  • az aktuális állapot (ahogy most vagyunk- kinézünk)
  • az ideális (ami az ideálunk)
  • és az elvárt (amit elvárnak tőlünk, akár implicit akár explicit módon)

Ha a három állapot között nagy eltérés van, az negatív érzelmekkel fog társulni.

Ami látható és ami nem az...

Az digitális korban azonban bárhol és bárkitől kaphaunk visszajezéseket, nem is kell velük személyen találkoznunk. Mai társadalmunk szereti kihangsúlyozni a sikerességet, esztétikus megjelentést és a felsőbbrendűséget. Biztos sokan hallották már az "influencer" kifejezést. Ez a kifejezést, amit általában a szociális média platformjain sok követővel rendelkezőkre, és a másokat inspiráló/ befoláysoló személyekre értjük. Sok a képmutató és az internetes platformok remek teret engednek ennek, hiszen az adott személyt sokszor csak az általa alaposan beállított és elkészített tartalomban - kontextusban látjuk. Ennek vannak egyszerűbb módjai (lásd 2. kép),

Kapcsolódó kép

2. kép. Ami nincs rajta a képen, az nem látszik... ez közhelynek tűnhet, de nem mindig vesszk figyelembe

de az illegális teljesítményfokozók (gyógyszerek, szteroidok) használata, pushup melltartó, hasleszorító, photoshop, plasztikai műtétek vagy akár csak a megterhelő munka nélkül is biztosított jó élet. Ez a tényezők sajnos könnyen szemfényvesztést okozhatnak annak, aki ezt nem látja.

Végezzünk el egy kísérletet magunkon! Nézegessünk bomba alakú fitness modellekről készült képeket, videókat, majd nézzünk a tülkörbe! Előreláthatólag kevésbé leszünk elégedettek magunkkal, mint akkor, ha átalgos vagy nálunk szerencsétlenebb helyzetben emberekről készült tartalmat nézegettünk volna.

Ne hagyjuk, hogy a lehangoltság és megfelelési kényszer formáljon minket és dolgozzon az egészségünk ellen!

 

Akik kevésébé érzik magukat sikeresnek, esztétikusnak a megjelenésüket még könnyebben lehnangoltnak érezhetik magukat. Emögött több ok is állhat: depresszív hajlam/ vonásszorongás, kiskori inzultusok, a negatív visszajelzésektől való (reális- irreális) félelem, vagy a mások által mutatott eltúlzott sikereség. Azonban ahogyan magunkra gondolunk, meghatározza a testbeszédünk (testtartásunk, mimikánk, stb). A depresszív hangulatú, bizonytalan embert általában a testének hordozásáról is meg lehet ismerni. Lógatja a fejét, hanyag a tartása, görnyedt a háta, kerüli a mozgást, ezzel védve magát. (. kép) 

Képtalálat a következőre: „depressed posture”

3. lép - optimista, pozitív önértékelésű (jobb) és depresszív, negatív önértékelésű (bal) személyek testtartása

Ha ez sokáig fennáll, a testében egy új egyensúlyi állapot alakul ki, egy diszfunkciósabb állapot. Aki stresszes-szorongó gyakran evéssel próbál kompenzálni. "Stressz evő" lehet (vagy éppen ellenkezőleg, alig lesz évágya). A sok nassolás súlygyarapodással jár, az illető könnyen túlsúlyos lesz, aztán tovább halad az elhízás felé. A hasi zsírdepók növekedése  fokozott ágyéki görbülettel és feszesebb izmokkal társul a test súlypontjának előrébb helyeződése okán. A megnövekedett testsúly, ezáltal lasabb mozgás és az új egyensúly miatti koordinációs deficit által ügyetlenebbeknek is érezhetik magukat. Egy idő után megjelennek a nyaki,háti, ágyéki fájdalmak, korábban elfáradnak, megtapasztalhatják a negatív visszajelzéseket is a külsejükre vonatozóan. Ahogy médiában bemutatott 'elvárás'-tól egyre távolodik valaki, megjelenhet vagy erősödhet a szorongás és a szégyenérzet. Nem szivesen öltözik át az edzőtermi- uszodai öltözőben, nem szivesen mozog mások előtt.

 

Ezzel egyre távolabb és távolabb kerül attól, ami segíthetne rajta: a testmozgástól és a jó és őszinteségen alapuló, segítő szociális kapcsolatoktól. 

Képtalálat a következőre: „depresszió irány mozogni”

A mozgás gyógyszer!

Rosszul érzem magam a bőrömben! :(

Ezzel nem vagy egyedül! A korábbiak alapján láthattuk, hogy az erre hajlamosító tényezők magasabb arányban vannak jelen a mindennapjainkban, mint az elégedettséget elősegítők.

" A testünkre vonatkozó gátlások nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ne merjük önfeledten vállalni magunkat, és a saját életünket élni." (Almássy Kitty - Bátran élni, 187. oldal)

Bár a társadalmat, a fitness ipart és az internetet nem tudjuk egyik napról a másikra megváltoztatni, szerencsére a helyzet nem reménytelen! A témákban több nagyszerű mű is létezik, az általam is olvasott művekből  két általam is olvasott könyvet merek ajánlani az érintetteknek:

  • Pál Ferenc: Szorongástól az önbecsülésig (Kulcsjuk Kiadó)
  • Almássy Kitty - Bátran élni (Kulcslyuk kiadó, 2015)

A közösségi oldalakon megosztott bejegyzések száma és sikeressége, melyek gyors és könnyű fogyást ígérnek, akár életódváltás nélkül, napjainkban is töretlen. Zsírleszívás, csoda diéta/ táplálékkiegészítők, orvostechnikai eszközök (amit fogyasztó gyógyszernek neveznek), gépi fogyasztás, pakolások, implantátum... és ki tudja még miket próbálnak rásózni az emberekre.

"Ha hazánkban  a plasztikai beavatkozások más országokhoz képest még viszonylag ritkák is, a magyarok is egyre több időt töltenek azzal, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten különböző eljárásokkak próbálják javítani a külsejükön, vagy annak hiányosságai, hibái miatt szoronganak... az nem kétséges, hogy mára a téma irreálisan nagy súlyt kaőp az életünkben, és egy abszurd, elérhetetlen ideált kergetünk." (Almássy Kitty -Bátran élni 190. old.) 

 

 

Sajnos az a tapsztalat, ha egy ilyen határt átlép valaki, azzal nem tartós elégedettségét alapozza meg, hanem több hasonló beavatkozás! Mindig találni fog valamit, ami éppen nem tetszik és már ez a megoldás sem lesz akkora akadály, mint korábban.

Mi a probléma a gyors és könnyű eredéményekkel? -  avagy a belső út szerepe

Az én véleményem: az a siker, amiért nem dolgozunk meg és nem az életünkben történő pozitív és megszilárdult változásokból ered az esetek nagy részében nem is tartós, valamint nem változik a személyiség a testtel. 

Hiába fogynánk is le pár hónap alatt a beígért 8, 10, 20 kilót, gyorsan és könnyen az nem képviselne valós értéket és sikerélményt az életünkben, nem javítaná az önértékelésünket és nem hozna bennünket közelebb egy egészségesebb/ egészségtudatosabb, magabiztosabb élethez sem. A belső változás hiánya társulhat testképzavarokkal, egészségkárosító döntésekkel- szokásokkal, további szorongásokkal és sok sok további frusztrációval. Sokszor látni, hogy a nagy fogyás vagy izomtömegnövekedés után gyorsan visszaszivárognak azok a kilók, eltűnik a "kockahas" és összemegy a dagadó bicepsz a strandszezon után és vösszességében rosszabbul érzi magát, mint a kiindulási állapotban. Az ember saját magát nehezebben csapja be,mint másokat. 

Ha önerőből és lassabban változtatunk testünkön, azt elsődlgesen az egésézségünk, erőnk-fittségünk és csak másodlagosan a kinézetünk miatt tesszük, akkor a végigjárt úttal és a mindennapjainkban hozott apró változásokkal egy erősebb és stabilabb személyiséggé is válhatunk. Az tisztességes munkával elért eredmények a mi életünket hosszabíthatja meg és teszi elégedettebbé! A lassabb változás lehetőséget biztosít arra, hogy a pozitív irányú változás egyértelmű legyen számunkra és így szabadabban válallhassuk fel önmagunkat. 

Edzői tanácskànt javaslom, hogy ne csak szubjektív módon ítélkük meg a testünket, hanem objektív, mérhető változók dokumentálásával is kisérjük végig magunkat. Maga a testsúly mérése is fontos, de a BMI nem ad képet a testösszetételről, ezt érdemes figyelembe venni.

objektíven mérhető vàltozók:

-testsúly

- becsült testzsír %

- edzettség

- körfogati paraméterek (pl. has, csípő)

- fénykép a program előtt- után (ez nem mérhető, de lehet objektív)

- régi - új kisebb/nagyobb méretű ruhadarab felvétele

- felvett kalóriák (ha van tervezett étrend)

szubjektív változók:

- ahogyan érzem magam

- ahogy làtom magam

- amilyen visszajelzésket kapok

Záró gondolat

Ha magunk vesszük kezünkbe a dolgokat és a korábban említett első lépést megtesszük (reális önkritika és célállítás, önmagunk szeretete), azzal többet segítünk önmagunkon, mintha ábrándokra és könnyebbnek látszó okosságokra pazarolnánk az időnket és pénzünket! Érdemes megfelelően képzett szakember(ek) segítésgét kérni, főleg az elején, aki a gyakorlatok és az egészséges életmód rejtelmeibe bevezetnek minket és segítenek a felesleges körök elkerülésében. Ez a cikk is ilyen célzattal íródott. 

Minden életmódváltónak, szorongónak, testképzavarosnak kívánok sok erőt és kitartást, hogy elindulhassanak ezen az úton!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazs-kristoffal.blog.hu/api/trackback/id/tr6614619280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása