Masszázs Kristóffal

masszázs, egészségmegőrzés, és fitness egy helyen

Újévi fogadalmak és az út a sikerhez

2020. január 01. 23:34 - Kristóf Bokor

Újévi fogadalmak és az út a sikerhez

108858.jpg

 

Minden kedves olvasónak boldog, sikeres új évet kívánok! Ilyenkor sokan, nagyon helyesen, újévi fogadalmakat tesztünk. Tesszük ezt, mert minden év egy új kezdet, hogy egészségesebbek, rendezettebbek, sikeresebbek, jobb emberek legyünk. 

Ez a bejegyzés erről a témáról szerete pár gondolatot megosztani és ezzel segíteni, hogy a karácsonyra kapott sok 'okos' kütyü mellett az életmódváltás is 'okosabb' lehessen. 

A fogadalom célja, hogy elérjük azt, amire vágyunk. Szeretném az elején leszögezni, hogy bármilyen jól is hangzik az internetes marketing: "Ha ezt megveszed -10 Kg/ Ezt el akarja titkolni a fitnessz ipar/ Ha ezt csinálod minden reggrel, naponta 2 Kg-ot fogsz fogyni". A siker nem az "eltitkolt" okosságokban, trükkökben (csoda termék, lifehack) rejlik!

Inkább arra inviitállak, hogy a problémához való  hozzáállásodon változtass! A célmeghatározás-tervezés-cselekvés hármas, bár kevés emelből álló folyamatsor, egy állandó körforgásban lévő rendszer. Itt gondolhatunk arra, hogy van egy a cél felé vezető és a kudarc felé vezető út, de azt is gondolhatjuk, hogy a siker amúgy is sok kudarccal jár, tehá a két fogalom nem szétválasztható... Mind a két állítás igaz! A különbség a cél pontosságában, a hozzáállásban, a kitartásban, kreativitásban rejlik.

Képtalálatok a következőre: failure success path"

A sikerhez vezető út a többség és a sikeres emberek szerint

A továbbiakban ezt az általános modellt (mindset) próbálom az életmódváltás oldaláról bemutatni. 

A célállítás: Az iránytű hangolása - a kezdeti és érkezési hely beállítása

Az alábbi képet azért mellékeltem, mert bár rendkívül egyszerűnek tűnik, a gyakorlatban korántsem így gondolkodik a többség. Az első lépés dönti el, hogy fogadalmunk merre fog tartani. Az elérendő célok-vágyak minél pontosabb megfogalmazása ebben kulcsfontosságú! Ha egy nehezen megfogható célt és vagy határidőt választunk, akkor a kudarchoz vezető utat választjuk. Kerüljük tehát a meglehetősen szubjektív (megfoghatatlan, irreális) célokat pl.:

Egészségesen fogok enni!- Mi alapján? (internetes "szakértők- guruk" vs valódi szakértők)

"Jobban szeretnék kinézni" - Túl szubjektív! 

"Egészségesebben fogok élni"- Jó cél lenne, de túl összetett és megfoghatatlan!

"Le fogok fogyni 10 kilót!"- Ha nem ízületeket túlterhelő elhízottságról van szó, érdemes minőségibb változásra vágyni!

Maradjunk tehát a realitások talaján. Ha már egy évtizede küzdesz súlyproblémákkal, ne két hónap múlva akarj csúcsformába kerülni!

A túl egyszerűen elérhető célok szintén helytelenek lehetnek, mert az elérésükben nincs kihívás és ezáltal szemilyiségformáló- ,jelentős poziív hatásuk sem feltétlen lesz. De a betartott aprócska lépés még mindíg jobb, mint a be nem tartott drasztikus változtatás!

Minél objektívebb, reálisabb célokat állítunk, annál egyszerűbb ellenőrizni a későbbiekben, hogy hogyan haladadunk. 

 

Képtalálatok a következőre: new years resolution"

Tervezés:Tájékozódni az útvesztőkben

A következő lépés a tervezés fázisa. A lehető legpontosabban átgondolt cél (céltudatosság) megnevezése után jön az a kérdés: De hogyan csináljam?! A cél eléréséhez egy jól felépített, és egy gyakran felülvizsgált stratégia kell. Ha a tervezési fáizst átugorjuk vagy képtelenek vagyunk tervezni, akkor a kudarc valószínűsége rendkívül magas lesz és így itt sokan fel is adják. Ez az a fázis, ahol a szakember bevonására már érdemes gondolni. Amikor tervezünk, akkor kiemelten fontos a fokozatosság elve!  Tervezzünk nagyobb és kisebb ciklusokban egyaránt! (napi, heti/ több havi, éves/ akár több éves terv)

Képtalálatok a következőre: new years resolution fitness

A precíz tervezés hiánya (pl. egyél egészségesebben, eddzél többet) amely jó irányelv, de nem konkrét

A kivitelezés: jól és szorgalmasan, de rugalmasan csinálni

Ha a cél eléréséhez megalkottuk az arra irányuló tervet, akkor kezdődhet a munka és már közelebb is kerültünk az életmódváltáshoz. Az alábbi képpel azt szemléltetném, hogy nem csak egy út van egy célhoz. A gyakorlati rész hozhat több-kevesebb kudarcot is, vagy változhat az elképzelésünk (filozófiánk) is, az élethelyzetünk... így hiába terveztünk meg mindent olyan alaposan,módosításokra lesz szükség. Ha a célunk és alapelvinknek megfelelő alternatíva merül fel, akkor nyugodtan módosítsunk a terven. 

Néha több a célunk felé út is van

Hadd mondak egy példa erre: Aerobik órára vettünk bérletet, de az oktató lebetegszik... Ilyenkor mehlátogathatunk egy másik óra típust vagy végezhetünk más mozgásformát is (pl. aerobik helyett úszni. sétálni, "kondizni" megyünk) ugyan ez igaz fordítva is! Személy szerint a mozgáskúltúrális fejlődést nagyon fontosnak tartom, a céltól függetlenül, hiszen egy jó testérzékeléssel és jó kondicionális, koordinációs alapokkal más jellegű  mozgás is könnyebb jól csinálni. Már többször említettem, de itt sem hagynám ki: Ne csak másoljunk le látott gyakorlatokat! A helyes végrehajtás a gyakorlat egyénre szabása, továbbá a nem látható elemek (pl. légzés, izmok feszítése) is kiemelten fontosak!

Remélem az írás segítetni fog, hogy közelebb kerülj az egészségesebb életmódhoz, a jobb alakhoz és ahhoz, hogy a kemény munka mellett meg is szeressd és szokásoddá tedd a testmozgást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazs-kristoffal.blog.hu/api/trackback/id/tr7815379490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása