Masszázs Kristóffal

masszázs, egészségmegőrzés, és fitness egy helyen

Masszázzsal a sportsérülések megelőzésére

2018. november 05. 17:29 - Kristóf Bokor

Masszázzsal a sportsérülések megelőzésére



Képtalálat a következőre: „gym injury”

Az emberi test mozgásra lett tervezve. Testünk elképesztő dolgokra képes!

Mi is sportolunk, mozgunk, mert izomzatunkat szeretnénk gyarapítani, formálni; mert elégedetlenek vagyunk jelenlegi súlyunkkal, alakunkkal, esetleg jól esik a mozgás és szociális közeg is lehet életünkben. Bármi is legyen a célunk, ha szakszerűtlenül csináljuk, a józanészt elhagyva és még a balszerencse sem kímél minket: könnyen megsérülhetünk, ami kényszerpihenőre küld minket. De ez nem éppen egy kellemes wellness pihenéshez hasonló élmény…

Két fogalmat érdemes megemlíteni: sportsérülést és a sportártalmat: amíg a sérülés azonnal észrevehető és nyilvánvaló tény, a sportártalom lappangva közelít minket a sérülés bekövetkeztéhez. Mechanizmusuk is eltérő:

- ha futáskor kibicsaklik a bokánk vagy a labda helyett a kapufát találjuk el, esetleg a képeken látható cirkuszi mutatvánnyal próbálkozunk, és az nem sikerül: az egy baleset, sérülés.

- Az évekig tartó rosszul végzett edzésmunka következményei a sportártalmak: (osteo)Arthrosis (ízületi kopás), Arthritis (ízületi gyulladás), discopathiák (pl porckorongsérv), tendopathiák (ínelváltozások pl. szakadás), osteomyelitis (csonthártyagyulladás), fáradásos törés stb.stb.  Az egyéni különbségek is jelen vannak: van aki több vagy kevesebb terhelést tud elviselni károsodás nélkül. 

A testünk ahhoz alkalmazkodik, amit csinálunk! Kóros elváltozások sorai mehetnek végbe, amire figyelmeztet is minket testünk! Egy komolyabb edzés után természetes az izomláz szerű állapot, erős fáradtság érzés, de az állandó feszülés érzés, merevség, gyakori izomgörcsök és az izomban lévő egyszere csak gyarapodó fájdalmas csomók, ropogás az ízületekben egyáltalán nem természetesek!

Az alábbi 3 fokozatú modell egy ilyen folyamatot kíván bemutatni:

  1. szint: a sportoló tartós feszülést érez az adott terület/végtag használata során ez az ún. tenziós zóna
  2. szint: ha már elérte a tenziós zónát, mégis tovább adagolja ugyanazt a terhelést, a sportoló átcsúszik a túlterhelt zónába
  3. szinta sérülési zóna: tartós túlterhelés hatására egyszer csak megtörténik a véletlen balesetnek hitt sérülés

Kinek nem ismerős: Kicsit fáj itt, kicsit fáj ott, feszül, recseg-ropog, de kemények vagyunk bírjuk! No pain, no gain... de tényleg minden fájdalom a sikerhez vezető út része? Sajnos a válasz: NEM!

Mit tehetünk mi, mire figyeljünk?

A legjobb módszer a megelőzés:

  • A legfontosabb: a célállítás valamint az elemi balesetvédelmi szabályok betartása

(veresnyző sportolók szeretnénk lenni vagy szabadidősportolók??)

  • Mindig melegítsünk be, szakszerűen és a tevékenységnek megfelelően!!!
  • Fokozatosan terheljük magunkat, ne egyszerre akarjunk mindent
  • Figyeljünk a helyes testtartásra, a helyes mozgásmintákra: főleg, ha nem gépeken edzünk (szabadsúlyos gyakorlatok, futás, stb)! Ha fáj valami egy gyakorlat közben (főleg az ízületek környékén) érdemes felülvizsgálni, módosítani a gyakorlaton vagy más alternatívát keresni
  • Az edzéseket mindig vezessük le, nyújtsunk, lazítsunk!
  • (kerüljük el a szakképzelten, kuruzsló edzőket!)
  • Megfelelő mennyiségű pihenőidőket tartsunk az edzések között, 7-8 óra alvást betartani, igyunk elég folyadékot!

Érdemes több mozgásformát is néha beiktatni.

 Hogy jön a képbe a masszázs??

A szakszerű masszázs egy manuálterápiás/fizioterápiás eljárás, amely a hatékonyabb, gyorsabb regenerációt segíti elő. (Ahogyan  sok más ilyen eljárás pl: kinesio tape, a szanuázás,nyújtás, váltott zuhany, pezsgőfürfő, de a megfelelő táplálkozás, hidratáltáság is.) Inaktív és aktív személyek egyaránt profitálhatnak jó hatásaiból! Amikor még nem sérültünk meg, de érezük, hogy valami nincs rendben, akkor jót fog tenni! A tévhittel ellentétben, nem akkor kell masszőrhöz menni, amikor már komolyabb problémáink vannak, akkor már érdemes háziorvost vagy szakorvost felkeresni. 

Akut és krónikus gyulladásos állapotban, törések, illetve bőr folytonosságát érintő sérülésekkor, postoperatív (műtét utáni) kezelés alatt NEM AJÁNLOTT a masszázs! De a tünetek enyhülése után gyorsabb lehet a rehabilitáció.

A masszázsnak számos előnye van:

  • Jótékonyan hat a test általános egészségi állapotára, mert a szervezet egészére hat
  • csökkenthei a fájdalmat, megelőzheti az izomszövet gyulladásos állapotának kialakulását
  • stresszmentesít egy időre, nyugtatja az idegrendszert
  • Javítja a helyi keringést, ezáltal elősegíti a sérült izomszöveteket gyógyulását, a helyileg lerakódott salakanyagok elszállítását, az izmok tápanyag és oxigén felvételét, a hegszövetek lebomlását
  • Csökkenti az izmok tónusát, a kötőszövetet is karbantartja, ami jó hatással van a teljesítményre, és a mozgás minőségére
  • Növeli a mozgástartományt
  • Csökkenti a regenerációs időt

Ha képzett a masszőrünk, bizonyos elváltozásokat észre vehet és akár kezelhet is, valamint orvosi ellenőrzést javasolhat.

Konklúzió: Az autót sem akkor érdemes szervízbe vinni, ha már lerobbant! Fgyeljünk oda magunkra!

A testmozgás nagyon sok pozitív hatását ismerjük, sajnos, ha rosszul és mértéktelenül, magunkat folyamatosan túlterhelve csináljuk, a regenerációt elhanyagoljuk, könnyen kontraproduktívvá válhat!

Remélem ez a cikk segített, hogy sokáig élvezhesd a mozgás örömét, és tested nagyszerűségét! :)

Pár vicces kép: EZ NEM FUNKCIONÁLIS EDZÉS, ez sérülésveszély!

Kapcsolódó kép

Masszázsal kapcsolatos információkért és bejelentkezésért kérlek keress a weboldalalamon valamint a Facebook oldalamon!

 BK 2018.11.05

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazs-kristoffal.blog.hu/api/trackback/id/tr8814354647
süti beállítások módosítása