Masszázs Kristóffal

masszázs, egészségmegőrzés, és fitness egy helyen

Fitness kultusz, egészséges életmód vagy egy újabb függőség?

2018. november 30. 22:05 - Kristóf Bokor

I. Táplálék kiegészítők

Az egészséges életmód virágkorát éljük. Fokozatosan felhívják figyelmünket, hogyan alakíthatjuk tudatosan életünket, hogy egészségesebbek, fittebbek, esztétikusabbak legyünk. Néha viszont 'elszalad a ló' és az egészségtudatosság a háttérbe kerül vagy ál-egészségtudatosság veszi át a helyét.

feleslegesek_a_tapalekkiegeszitok_600x314_fb_og.jpg

 A TF-en azt mondta nekünk az egyik tanárunk az előadásán: nagyobb a mortalitása az inaktív életmódnak, mint a dohányzásnak és a rendszeres alkoholfogyasztásnak és elhízásnak együtt (általában akik nem sportolnak/nem aktívak előbb halnak meg!). Igaz ez a cardiovasuláris rendszer (szív és érrendszer), az aktív és passzív mozgatórendszer (izmok, csontok ízületek és a gerinc egészségére), az endokrin (homon) rendszer egészségére, de a modern kutatások szerint a mentális képességekre is hatással vannak bizonyos sportágak-testmozgás formák. 

A sportolás nagyon fontos preventív tényező sok betegségben, ahogy szoktam is mondani:az emberi test mozgásra lett kitalálva! Aki jobb fizikumot, nagyobb izom és csonttömeget ér el, és valamennyire le tudja lassítani az öregedési folyamatokat az tovább élhet teljes életet. Ehhez azonban több kell, mint a motiváció és az elszántság! A testünk felépítésének megfelelő sportot és célokat kell kitűznünk, különben az előzőekben leírt pozitív hatás könnyen a  fordítottjává válhat! Ez az, amit sokan nem vesznek tudomásul, nem megfelelő a felvilágosítás sem.

Sajnálatos módon sokat csalódtunk az orvosokban és az egészségügyben. Keressük az alternatív megoldásokat, az orvosokat kerüljük! Sokan nem is járnak el szűrővizsgálatokra, úgy vannak vele: én sportolok, megy az egészséges csirke-rízs-zöldség menü, és még vitamint is szedek. Nincs semmi panaszom. Ergo: Én nem lehetek beteg!  Az egészség nem a betegség hiánya a WHO szerint (sem)! Na, ez már nagyobb gond!

A fitness amelett, hogy egy multibilliárd dolláros üzlet, követői között pszichológiai vonatkozásokat is megfigyelhetünk. Testképzavarok, étkerzési zavarok, függőségek és az énközpontú viselkedés, kényszeres megfelelés- magamutogatás(exhibicionizmus) és illegális teljesítményfokozók abúzusa. (kémiai,pszichés-szociális zavarok tárháza)

A filmek, fitness újságok, internetes áruházak és közösségi oldalak tele vannak az izmosabbnál izmosabb férfiak és nők fényképeivel. Nagy átalakulások, tökéletesnek látszó testek, emberfeletti teljesítmények, elszántság, sok kedvelés, hatalmas motiváció, bárki bármire képes. Ami jól hangzik, csak mindennek megvan az ára. Aki genetikailag/alkatilag alkalmasabb a nagyobb izomtömeg felépítésére annak gyorsabban és kisebb áldozattal fog sikerülni. Aki azt állítja, hogy a genetika nem számít, az alapvető ismeretek nélkül formál véleményt vagy arra a tényre utal, hogy a lustaság-tunyaság a valódi oka az eredéménytelenségnek. 

A fitness termekben való sportolás mellett a táplálékkiegészítők fogyasztása is nagyon népszerű lett.

Ami foglalkoztat engem: tényleg mindenkinmek szüksége van-e a táplálék kiegészítésre, ez az elképzelés hogyan befolyásolja a szabadidő sportolók egészségről való elképzeléseit.

Korábban a csoda tabletták és készítmények virágkora volt, zsírégető, fogyasztó, potencia növelő, szépség vitamin... De egyre lehullott a lepel az átverésekről. Csoda kapszulák nem léteznek! Bár sokan a kiegészítőkre is így tekintenek! Rengeteg táplálékkiegészítő gyártó van, rengeteg termék, termékcsalád és árkategória (fapados, közép, prémium). Vannak, akiknek főleg a sportolók a célcsoportja (biotech USA, Scitec, Nutrend, stb.), akiknek inkább az átlagemberekek (pl Forever living, Herbalife, 1x1, stb...).  A táplálék kiegészítőket nem kötelező OÉTI számmal ellátni, tehát a bevizsgáltságuk is  kérdéseket vet fel!

A híres amerikai Mayoclinic oldalán olvashatjuk, hogy: "Ha áltanosságban egészséges vagy, és kiegyensúlyozottan táplálkozol (zöldségek-gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, sovány húsok és halak) nem szükséges kiegésztőket szedned."  

Mit ígérnek a kiegészítők?

 

Szinte BÁRMIT, amire az emberek vágynak! A fő üzenet, hogy a fogyasztók sokat tesznek az egészségükért, testük alakulásáért, teljesítményük fokozásáért ha rendszeresen sportolnak, egészségesen táplálkoznak és persze ha a márka termékeit fogyasztják. Sok hatóanyag hatássságát azonban semmilyen nagyobb klinikai vizsgálat nem igazlja, az amerikai FDA* is csak biznyos hatóanyagokkal (pl. C-vitamin, kalcium, fehérjetartalm) kapcsolatos állításkat engedéyezett. Még ezek is feltételes módban vannak megfogalmazva!   

Minden terméknek célzott csoportja van!

  •  túlsúlyos, elhízott vagy: zsírégetők (mostmár a megtévesztő név miatt: testsúly kontroll formulák), zero-cukor fehérjeporok
  •  vékony testalkatú, izmosodni vágyó vagy: izomtömeg-növelők (ami szintén megtévesztő név, az anabolikus szteroidokra emlékezetnek
  • gyúrósok, testépítők, erősportolók: Proteinek (fehérje pl. Anabolic whey és hasonló termék elnevezések!), tesztoszteron-fokozók (tesztoszteron termelést célzó, hormon optimalizáló készítmények), edzés előtti-bedurrantók, aminosav készítmények és bármi, ami izomotömeg növekedését ígéri!
  • sportolók: izületvédők és porcépítők(szintén megtévesztő név, ezt ízületi támogatás vagy a hatóanyagok kiemelését tartalmazó kategóriába sorolják), nagy dózisú vitaminok, izotóniás italporok 
  • mindenki : vitaminok és ásványi anyagok, növényi hatóanyagok, hogy ne legyünk betegek!

A probléma forrása:

A boltokban és webáruházakban szabadon kaphatóak, életkori és egyéb korlátozás nélkül, reklámjaikkal egyre gyakrabban találkozunk az utcán és kikerülhetetlenül találkozunk velük az edzőtermekben. A legtöbb ember nem kéri szakember segítségét, amikor sportolásra és táplálékkiegészítők szedésére adja fejét. Az edzők nem diatetikus szakemberek! Ennek oka részben az anyagi helyzet és a fitness média erős befolyásában keresendő. A gyártók sokat költenek spotolók szponzorálásra, reklámtevékenységre. Összekapcsolták az eredémyeket a kiegészítők használatával. A (nem is annyira rejtett) üzenet : ha egy kicsit is mozogsz, és nem szeretnéd azt feleslegesen csinálni, akkor szedjél kiegészítőket, mert ez kell az eredményeid eléréséhez! 

Ezt látjuk a közösségi médiában is: Csili-vili dobozzal pózoló sportolók és barátok-ismerősök, akiknek ez jelenti a fitt életformát, formás test megszerzését és emellett a markáns árú kiegészítők a presztizst jelképzhetik (nekem van PRÉMIUM - nagyobb márkák termékeire pénzem).

mass-gaining.png

images_1.jpg

Hogy mennyire félrevezetők a reklámok, azt ez a friss kutatás is alátámasztja, mely szerint a multivitamin és ásványi anyag tartalmú készítményeknek nincs preventív hatása a szívinfraktus, stroke és egyéb szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozással  szemben. Továbbá,  az American Heart Association nem ajánlja, hogy ezekkel a termékeket szedjük a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére sem!

Figyelni kell azonban arra is, hogy a kiegészítők összefügghetnek a fogyasztott gyógyszerekkel is! Ezt sokan szintén nem tudják. Főleg az antibiotikumok(ásványi anyagok) , nyugtatók(ginko biloba), fájdalomcsillapítók és gyulladás csökkentők (creatin) esetén érdemes segítséget kérni szakembertől. A hatóanyag csökkent felszívódása melett reakcióba léphet a gyógyszer hatóanyagával, ami a mellékhatások felerősödését, egyébb mellékhatás megjelenését okozhatja. (Betegen nem érdemes edzeni sem, illetve a gyógyulási fázisban nagyobb intezitású munkát végezni...)

Pl ginko biloba készítményt ne szedjen senki véralvadás gátlóval, szoptatáskor, műtét előtt (és xanax-kszal, advillal sem). (Ez fel is van tüntetve a terméken )

Függőség kialakulása: a vásárlás, a szokások és az eredmények elérésének öröme és az oda vezető út. Miért leszünk függők?(röviden)

megszokás,szokás, addikció!  kb. ilyen sorrendben.

Addikció- függőség, rászokás, hozzászokás: Nagyon sok fajtája ismert. Alkohol, kábítószer, vásárlás-, társ-, pornófüggőség... Miért is ne gondolnánk, hogy csak a klasszikusoktól kell tartanunk?!  Nem csak bizonyos szerek (drogok) által kiváltott kémiai függőségről beszélhetünk, hanem viselkedési addikcióról is, amelyekben kémiai anyag nem szerepel a viselkedést vezérlő indítékok között. „egy, a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik” (Buda Béla).  A függőség jelenségének önmagában nincs pozitív, vagy negatív értéke, jelentését a kontextus adja.

Lényege, hogy nélkülöznünk kell valamit, szorongani kezdünk, elveszítjük a racionalitást!

Sajnos biológiai hajlam és gyenge önértékelés, szociális kirekesztettség hajlamosíthat a függőség kialakítására. A kiegészítők esetében elsődlegesen viselkedési addikcióról(megszokás) és másodlagosan kémiai addikcióról beszélhetünk(hozzászokás, főleg a tiltott hatóanyagot is tartalmazó készítmények esetén).

A média hatására szeretünk vásárolni, és ha azt még az egészségünk védelme érdekében tesszük... a testépítő webáruházakban érvényesül ez leginkább, ahol még a kis tájékoztatókat is el tudjuk olvasgatni, állandóan akciók vannak, kuponokat kaphatunk, és még sorban állás sincs. Egyik reklámból idézve: “Sugározd a világ felé hogy sokat költesz magadra!”,  “Szakértő csak annak kell, aki nem hisz magában... de te bajnok vagy! Dobáljad befele a vitaminokat, minta nem lenne holnap!” Viccesnek szánt szöveg, de van igazságtartalma!

Érdemes megnézni a BBC-s videót, amiben pl. a fital férfinek a fehérjepor mentes, szakember által összeállított diéta után csökkent a testzsír %-a és még 1 font izmot is felszedett, de a próbaidő után ugyan úgy a porokat választotta! Valamint a másik srác, akinek veseköve lett fiatalon, műteni is kellett, de továbbra is issza a turmixokat, igaz kisebb mennyiségben! Hány testépítő került a műtőasztalra gyomor-bélrendszeri vagy vese problémával.  Ezt lehet jobb nem is tudni!

Olyanok is vannak, akik nem éreztek semmit a fehérjeportól és a vitaminoktól (nem hozta a tömeget, amit talán sosem igazán ígért, de mégis úgy van reklámozva?!)... két választás lehetséges: A, realizálódik bennünk, hogy ez pénzkidobás B, erősebb dózisú brutal, ultimate, extreme címszavakkal ellátottat keresünk. Vannak illegális közeli táplálék kiegészítők is. Több kiegészítőt betiltottak Magyaroszágon és USA-ban is (edzés előtti készítmények előnyben) ! Egyik szomorú tapasztalatom,  amikor az edzőteremben a visszahívás után ezt hallottam: "p--ba! Betiltották akedvenc bedurrantómat, pedig marha jó volt, nem volt vele semmi baj. A többi mind sz@r." " Egyik haver hozott az USA-ból edzés előttit, ami itthon van az semmi ahhoz képest... fejre álltunk tőle, nagyon durva volt"

A legdurvább a hormonháztartásra hatást ígérő bogyó... ösztrogén, cortizol gátló, meg andro, anabol névvel ellátott csodák. Nem koxolok, 4-androt szedek, mert az nem szteroid... és hat? Persze! Akkor veszek én is! Normális gondolkozású ember endokrinológus nélkül miért akar a hormonrendszerébe belepiszkálni, amiről kb semmi tudása nincs? Képtalálat a következőre: „lg sciences supplements”

Itt elelném ki: célom nem a kiegészítő-függőség károsságára utal (bár lehet káros- kóros is!), hanem magát a függőség kialakulásának a létjogosultságát vázolom fel.

 Az egészséges életmód felértékelődése és az azzal kapcsolatos téves információk és az egészséges életmódhoz tartozó termék összekapcsolások, valamint a test esztétikájának túlzott felértékelődése, és ezzel összefüggő önértékelési zavarok szerepelhetnek az okok között. A későbiekben tárgyalt egyéb tényezők is hozzájárulnak a szenvedély kialakulásához, az esetleges kritikák elbagatelizálásához.

  • Kényelem: finom és csak meg kell inni, be kell venni, van, aki még rázni is lusta

Aki jár edzőterembe, tudja: A nagyon sok sporttársnál az edzés után egyből előkerülnek a shakerek vagy a pultnál ücsörögve szürcsölgetik a kis turmixukat még mielőtt átöltöztek volna. Ennek mi lehet az oka? Nézzük, mit írnak az internetes áruházak (,amelyek a gyúrósok wikipédiáinak is feltételezhetünk):

 "Ha maximalizálni akarod az izomnövekedést, akkor a vitaminokkal és ásványi anyagokkal nem szabad spórolni. Ne hagyd félrevezetni magad azok által, akik szerint az élelmiszerekben épp elég a vitamin, mert ez nem igaz, ez a téma már rég lejárt."
 "A rendes multivitamint, pontosabban vitamin és ásványi anyag formulát a kiszereléséről lehet megismerni. Nem fér el ugyanis egyetlen tablettában, így a vitamin és ásványi anyag pótlásunkat ún. vitamin pakkal kell megoldanunk, azaz olyan kis csomaggal, ami több kapszulát/tablettát tartalmaz. Egy rendes készítmény egy vagy kettő - általában átlátszó - kis tasakot tartalmaz." Ezt kell felbontanunk és lenyelnünk.
 "A fehérje fogyasztása is különösen fontos edzés után. A fehérje biztosítja az izomépítéshez szükséges aminósavakat, amelyek a sérült szöveteket visszaépítik és tovább erősítik. A fehérje bevitele az izmok hidratálását is biztosítja. Az aminósavak az immunrendszert is erősítik, amely ellenállóbbá tesz a megfázás és más fertőzések ellen is! A klinikai tanulmányok bebizonyították, hogy a tejsavó fehérje antikarcinogén hatású, vagyis segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Megemeli a glutation szintjét, amely egy nagyon fontos antioxidáns." -
"Ezek biztosítják azt a gyors felszívódást és hasznosulást, amire edzés után szükséged van!"
kevert szója alapú fehérje: "ha pénzszűkében vagy, a semminél jobb..."; "...ha megnézed, mi hasznosul belőle.... Ezt fontold meg, mielőtt nagyon spórolósra veszed a figurát." -olvashatjuk nagyobb nevű testépítő webáruház cikkjéből

A célzott termékek és hirdetések, a termékek fontosságát hangsúlyozó cikkek, továbbá a szociális minták, a könnyű elérhetőség okozza a hozzászokást.

  • Félelem a katabolizmustól (tápanyagok lebontásától)!
 "A másik fogalom, ami sok sportoló rémálma, a katabolizmus. ... Az súlyzós edzéseid legyenek közel 1 óra időtartamúak, picit több vagy kevesebb is lehet, de nagy eltérés ne legyen... Fontos tudnod, hogy edzés során a szervezeted mindig katabolikus állapotban van, aminek neked minimálisra kell csökkentened az előtte való étkezés mennyiségével és minőségével. Az edzés alatt fogyasztott glutamin és BCAA aminosavak keveréke kiváló szolgálatot tehet."
  • Arányaiban olcsóbb, mint a szilárd étel, ha részben helyette vesszük, nem kell rágni!

A dobozokon rajta van, hogy nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet. DE: A zöldéség -gyümölcs árak az egekben vannak. Aki szeret enni, annak nincs is nagy problémája, de akinek sokat kell ennie és még az evés sem az erőssége, hamar teher lehet a szilárd étkezés.

Ki ne gondolta volna, hogy a napi vitamin és tápanyag szükségletét a bevett vitaminokkal teljesen fedezi és le van tudva a szervezet ellátottsága?! Mintha csak gyorséttermi hamburgeren, pizzán élnénk és semmi másban nem lenne vitamin és ásványianyag, csak a bogyókban! (még a vitaminnal dúsított ételekben sem! ha ha)

  • Teljesítményfokozás, a lehetőségek legnagyobb kihasználása- MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL

Kivéve, ha nem tudsz az edzőterem felé menni pörgető nélkül, ha megy a hasad a kreatin-monohidráttól, emésztési zavarokat okoz a multivitamin kombó, rossz ízű vagy a szőlőcukortól gej dupla fehérje turmixtól behánysz ... fúj!

  • Szociálisan kezd teljesen elfogadott lenni, sokan ajánlják!

A (személyi) edző, az edzőtárs, a versenyző, a reklám, a webáruház szakértője... Bár még vannak szkeptikusok, aggódó szülők is, tök menő dolog vitaminokat és tömegnövelőket, edzés előttiket szedni. Bár a túlzásokat még azért sokan észreveszik! Aki kiló számra tömik magukba bogyókat, gyakran megkapják a családtól, barátoktól, hogy "Vigyázz magadra!" "Nem sok ez egy kicsit?"... Elgondolkodtató:

pills1.jpg

 supplements_mass.jpg

Tapasztalataim:

Nagy gyúrós koromban nekem is beszűkült a látóterem, az edzés és a kiegészítők voltak a legfontosabbak, órákat eltöltöttem motivációs videók nézésével, termékek összehasonlítgatásával, összevásároltam mindenféle marhaságot és féltem, hogy kárba veszik a munkám! Akkoriban egy edzésmester nevű hírlevelet olvastam, amiben az állt: fitness hazugságok- táplálékkiegészítők nélkül is lehet eredményeket elérni. Én bennem nem az fogalmazódott meg, hogy miért költöm feleslegesen a pénzem, hanem, hogy lehet ilyet írnia egy edzőnek?!. Hát nem tudja, hogy az edzés után gyors felszívódású fehérje kell?!

Szedtem a kis bogyóimat, anyám meg is jegyezte: olyan vagy mint egy idős ember a gyógyszereivel... Ez sem térített észhez!

Most már shaker és fehérjeturmix nélkül járok el edzeni az uszodába, a futópályára vagy az edzőterembe. Nem dőlt össze a világ, sőt, nem történt semmi! A multivitamint ugyanúgy szedem, a drogériás ugyan azt tudja... 

Jó eseéllyel nem okoz problémát, ha kiegészítőket használsz, de nem érdemes túlzásba vinni semmit!   

Összegzés:

  • ha te is éreztél már bűntudatot/szorongást, hogy nem vetted be a bogyóidat, nem ittad meg a turmixodat és ezzel cserben hagytad változó tested szükségleteit,
  • keltél már fel este, hogy igyál egy turmixot,
  • ha sok időt töltesz a kiegészítőid alapos összeválogatásával és a termékek összehasonlítgatásával és mindig keresed az új termékeket,
  • aggódtál már az izmok lebontása miatt
  • Tagadtad azt a tényt, hogy nem annyira szükségesek a kiegészítők

Van egy rossz hírem! Téged is érinhet a probléma!

,

FDA- Food and Drug Administration (USA) 

Érdekességek:

:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2000407

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29991647

https://www.youtube.com/watch?v=VMkvU0oelrA

http://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/igy-terhelheted-tul-az-izuleteidet-az-edzoteremben-mar-fiatalon-is-x/qythh84 (hirdetés, de én csak a szemléltetés végett linkeltem be)

http://blikkruzs.blikk.hu/test-es-lelek/egeszseg/dr-zacher-gabor-jol-kiosztotta-schobert-norbit/1r33nmq

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/210/vitamin-taplalkozas-etrend

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/taplalekkiegeszitok/cikkek/mindent_az_etrend-kiegeszitokrol_veszelyek_tevhitek/20131111113123

Addicted to protein- BBC https://www.youtube.com/watch?v=sxy6mYW94ws

http://www.origo.hu/egeszseg/20110830-ujradefinialtak-a-fuggoseg-fogalmat-addikcio-dohanyzas-alkohol.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazs-kristoffal.blog.hu/api/trackback/id/tr10014400352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása